Sana blogi on tullut suomen kieleen englannista, jossa sanalla blog tarkoitetaan lyhennystä sanasta verkkoloki eli weblog. Sana on keksitty ysärin lopulla. Sitä ei kannata kuitenkaan sekoittaa vlogiin eli videoblogiin, joka on videoiden muodossa pidettävä blogi. Blogin ideana on se, että sivustolle tuotetaan sisältöä säännöllisin väliajoin yleensä yhden tai muutaman ihmisen toimesta ja vanhatkin julkaisut säilyvät luettavina ja muuttamattomina. Yleensä blogi pyörii yhden aiheen ympärillä ja blogissa esitetyt mielipiteet ja näkökulmat ovat henkilökohtaisia. Usein blogipostauksia pystyy kommentoimaan ja sisältönä voi olla muutakin kuin tekstiä, usein kuvia, videoita tai jopa ääniliitteitä. Maailman suosituimmilla blogeilla saattaa olla jopa satoja tuhansia lukijoita. Miten omasta blogista sitten saa menestyvän ja kiinnostavan? Miten ihmiset löytävät blogiisi ja pysyvät sen lukijoina? Lue tästä artikkelista parhaat vinkit menestyvän blogin perustamiseen.
1. Nimeä blogisi huolella
Kun olet miettimässä blogillesi nimeä, mieti sitä oikeasti tarkkaan. Blogin nimi vaikuttaa kaikkeen: niin ensivaikutelmaan, mieleenpainuvuuteen kuin imagoonkin. Mieti tarkkaan, millaisen kuvan haluat nimen blogistasi antavan. Varaudu myös ensisijaisesti siihen, että blogin nimi on sama sen koko eliniän ajan. Älä siis nimeä virkkauksesta kertovaa blogiasi Ritvan Lankablogiksi jos olet melko varma, että saatat tulevaisuudessa jakaa myös isoäitisi kuivakakkureseptejä! Mieti sellainen nimi, joka palvelee sinun käyttötarkotustasi ja jää lukijoille mieleen.
2. Panosta blogin ulkoasuun – ensivaikutelma ratkaisee!
Ulkoasulla on merkitystä – ainakin kun puhutaan blogista. Ulkoasu on se, josta lukija saa ensivaikutelman blogista. Ei siis ole liioiteltua sanoa, että jos linkki johtaa blogiin joka raskaine taustapapereineen näyttää ysäriltä repäistyltä, saattaa lukija klikata itsensä lähintä reittiä ulos sivustolta, oli blogipostaus sitten kuinka mielenkiintoinen hyvänsä. Ulkonäön rukkaamiseen kannattaa siis käyttää aikaa ja mahdollisesti myös rahaa. Jos finanssit tuottavat ongelmia, https://www.freedomrahoitus.fi/ auttaa sinua rahoittamaan unelmasi. Sovita ulkonäkö yhteensopivaksi blogin teeman ja aiheen kanssa.
3. Brändää – niin pysyt ihmisten mielessä
Brändäämisestä puhutaan paljon – eikä turhaan! Onnistuneella brändäämisellä jäät lukijoiden mieleen ja huulille, ja se on varma avain menestykseen. Luo siis blogillesi osuvan nimen lisäksi ainakin logo ja tarina. Pelkkä blogi ei juurikaan herätä ajatuksia. Sen sijaan mieleenpainuvan mansikkaisen punainen logo tuo varmasti mieleen sen mansikoita rakastavan stadilaistytön leipomisesta kertovan blogin. Luo blogillesi tarina – ja levitä ja jaa sitä ahkerasti. Luo blogille ulkonäkö, joka on yhteensopiva muuhun brändiin ja tukee kokonaisuutta.
4. Valitse aihe josta jaksat kirjoittaa – säännölliset päivitykset pitävät mielenkiinnon yllä
Ehkäpä tämän artikkelin tärkein kohta on osittain itsestäänselvä: kun valitset blogillesi aihetta, valitse sellainen aihe joka oikeasti kiinnostaa sinua ja josta sinulla on jotakin sanottavaa. Mieti, jaksatko kirjoittaa aiheesta kuukausia, jopa vuosia, ja riittääkö sinulla asiaan aina jotakin uutta sanottavaa ja näkökulmia? Kukaan ei halua lukea samaa liibalaabaa vuosikausia ja blogi jossa on kaksi asiasisällöltään suurin piirtein identtistä postausta ei varmaankaan kovin suurella todennäköisyydellä tule nousemaan maailmanmaineeseen.
5. Markkinoi huolella
Ihmiset ovat sosiaalisessa mediassa – ole sinäkin! Some on helppo ja edullinen, jopa ilmainen, kanava tavoittaa uusia lukijoita. Käytä se hyödyksi!