Nyt ollaan yhden lempiteemani äärellä, nimittäin oman blogin aloittamisen äärellä. Blogin aloittamista voisi kuvata tilanteeseen, jossa kirjailija istuu tyhjän tietokoneen ruudun äärellä ja miettii, mistä oikein aloittaisi ja mitä haluaisi kertoa. Aivan samoin uusi bloggaaja joutuu aloittamaan bloginsa täysin tyhjästä – ikään kuin tabula rasa -tilasta. Kerromme tässä artikkelissa muutaman hyvän vinkin, joiden avulla aloitteleva bloggaaja pääsee alkuun. Tässä artikkelissa ei paneuduta blogin perustamisen tekniseen puoleen tai alustan valintaan, sillä näistä aiheista on jo kirjoitettu paljon. Sen sijaan tässä artikkelissa paneudutaan blogin aiheen valintaan, ideoiden hankkimiseen sekä blogin lukijakunnan kasvattamiseen aivan blogin alkumetreillä.
Kannattaa suosia aiheita, joita kohtaan tunnet intohimoa
Jotta blogia jaksaisi ylläpitää ja jotta siihen jaksaisi tuottaa kiinnostavaa sisältöä, kannattaa valita aihe, joka kiinnostaa sinua aivan erityisen paljon; joka on aivan erityisen lähellä sydäntäsi. Olipa tämä aihe sitten birkenstock-liikkeen upeat kengät tai talviurheilu, niin tärkeää on, että sinulla on aiheesta jotakin lukijoita kiinnostavaa sanottavaa. Kun olet itse valitsemasi aiheen intohimoinen äänitorvi, luot helposti ympärillesi kuulijajoukon, joka suhtautuu blogisi teemaan vähintäänkin yhtä intohimoisesti.
Kun olet päättänyt perustaa oman blogin, onkin kaikista tärkeintä miettiä hetki jos toinenkin blogin aihepiiriä ja pyrkiä rajaamaan se mahdollisimman tarkasti. Näin lukijat tietävät mitä blogiltasi ja sen postauksilta voi odottaa, mikä auttaa keräämään blogille uskollisia lukijoita. Aihepiiri saattaa nousta omien harrastusten tai mielenkiinnon kohteiden kautta, mutta se voi liittyä myös vaikkapa opintoihisi tai työhösi. Siinä missä joku toinen innostuu muotiblogista, saattaa sinun kohdallasi toimia jokin hieman vakavampi aihe tai päinvastoin.
Vertaile valitsemasi aihepiirin blogeja ja nappaa niistä ideoita
Ethän ymmärrä otsikkoa väärin? Blogissa on äärimmäisen tärkeää esiintyä omalla persoonallisella tavalla eikä toisten kopioiminen ole pidemmän päälle kovin kannattavaa. Kuitenkin toisten blogeista voi saada ideoita omiin postauksiin ja ainakin niistä näkee, mistä valitsemasi aihepiirin ympärillä kohistaan juuri nyt. Tästä syystä kannattaa seurata omaan aihepiiriin liittyviä blogeja ja pyrkiä jopa luomaan tietynlaisia verkostoja saman aihepiirin bloggaajien kanssa. Kommentoimalla muiden kirjoittajien blogeihin teet samalla itseäsi ja blogiasi tunnetuksi. Pyri aina kommentoimaan asiallisesti ja siten, että kommenttisi vie keskustelua eteenpäin sujuvalla tavalla. Pyri sekä kommenteissasi että blogipostauksissasi tuomaan yleiseen keskusteluun uusia näkökulmia ja lähesty aiheita tarvittaessa aivan uudenlaisesta kulmasta.
Mainosta blogipostauksiasi somessa!
”Kukapa kissan hännän nostaisi ellei kissa itse?”, on vanha sanonta. Tämä sanonta pätee hyvin myös aloittavaan bloggaajaan, sillä ellet itse tuo omia postauksiasi esiin, niin kuka sitten? Ja äitiäsi ei nyt lasketa! Somen valtakaudella kannattaa hyödyntää somea tässäkin tapauksessa ja jakaa omia postauksia ainakin Facebookissa. Myös esimerkiksi Instagram voi auttaa kasvattamaan uuden blogisi lukijakuntaa ja kutomaan sille blogisi aihepiiristä kiinnostunutta lukijakuntaa. Lisäksi somekanavasi antavat blogisi lukijoille parhaimmillaan tietynlaista lisäarvoa, joka voi tehdä heidän kiinnostuksestaan entistäkin syvempää. Uuden bloggaajan ei siis tule olla liian ujo itsensä esiintuomisessa, vaan kannattaa jopa harkita oman blogin linkkaamista sähköpostin allekirjoitukseen, josta ystäväsi ja tuttavasi sen helposti huomaavat. Luovat ideat ovat nyt sallittuja!